Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. november 3., hétfő

Díszítő "1." Cukormázas (Glazúrozó, Royal Icing) Tanfolyam

Díszítő Tanfolyamok technikái lehetőséget kínálnak, mind a tortadíszítés, mint a vajaskeksz és a mézeskalács díszítésében elmélyülni és tovább fejlődni vágyóknak. Több új egyre kedveltebb területen is alkalmazhatóak, mint a muffin, vagy bögrés süti, a cupcake, vagy bögrés torta, illetve mini torta, és a vajas keksz díszítésében is.
Ajánlott a tanfolyam mindazok számára, akik már írókáznak és a terülő cukormázat is ismerik. Ezen a tanfolyamon már csak az alább látható, finom részletek kivitelezésére alkalmas, vékony írást tanuljuk, mely a féldomború, kontúr vonalak nélküli díszítés alapanyagával lehetséges.






A tanfolyam témái:

  • Különféle díszítő csövekkel, készített, több típusú virágszegekkel készített térbeli glazúr virágok: rózsa és liliom, levelek. A cukormáz virágok hosszú ideig eltarthatóak. (A kigyakorolt technikával és eszközökkel vajkrém virágok azonos módon készíthetőek.)
  • Felület kezelésben használjuk újdonságként a tökéletesen fedő, ragyogó fekete bevonatot adó fénymázat és készítünk vintázs, repedezett fehér felületet.
  • Féldomború, kontúrok nélküli glazúr díszítés technika, melynek kiemelkedő alkalmazási területe a magyar díszítések közül a kalocsai és a matyó virágos díszítmények. 
  • Javaslatokat adunk az aprólékos minta átvitelének lehetőségeire a fénymázra, a tortaburkolókra és a terülőmázra egyaránt.
  • Festék típusok használata és színkeverési praktikák elsajátítása. 
  • Valamint újdonságként a fátyol csipke kombinálása ezeken a munkákon a finom írókázott mintákkal, mert a tanult anyag alkalmas vékony írókázásra és filigrán rácsos csipke készítésére egyaránt.
  • Az elkészített díszítőcsöves virágokból gazdag kompozíció elrendezése. A teljesen három dimenziós, illetve, féldomborműves alakzatokhoz alap elkészítése, ezekre kosár, fonott kalap vagy koszorú készítése szintén cukormázból. Megtanuljuk, hogyan tegyük többféle technikájú festéssel és lüszterezéssel élettelivé a glazúr virágkompozíciót, hátteret, felületeket.
  • 3 órában 'máz a mázban' technika, mely gyors és látványos, színes.

A Díszítő 1. Cukormázas Tanfolyam ajánlható annak, aki már írókázik és a terülőmázat is ismeri, és a gyakorlatát szívesen kiegészítené színes cukormázas technikákkal.
A meglévő gyakorlat hiányában a terülőmáz és az írómáz praktikái elsajátíthatóak a Mézeskalács Írókázása és Terülőmázazása, vagy Mézeskalács Készítő Alaptanfolyamon és a Glazúrozó Tortadíszítő Alaptanfolyamon is. Előző tanfolyamokon való részvétel nem előfeltétel, Díszítő Cukormázas haladó tanfolyamainkra máshol megszerzett tudással is lehet jelentkezni.


































































A fátyol csipke újdonság 2019-től a tanfolyamon



 












 A tanfolyami résztvevők hozzák a díszítendő alapokat is, így mindenki azt, ami az ő médiuma, legyen az mézeskalács, torta, vagy vajaskeksz. A megtanult technikákat gyakorolva azokon alkalmazzák bemutatás után egyénre szabott segítség nyújtás mellett.

Ha szeretnél tovább lépni, fejlődni, színesíteni a glazúrozó technikáidat várom a jelentkezésedet! 






 










A mézeskalácsok és torták készítője
és a tanfolyam oktatója:

Vargáné Orbán Anikó