Már 12 éve együtt!
KÖSZÖNJÜK!
![]() |
Résztvevők munkái a mézeskalács tanfolyamon |
2025. július 22 – 24.2025. augusztus 12 – 14.2025. október 7 – 9.2025. november 4 – 6.
Részvételi díj: 148,000 Ft helyett
most 103,600 Ft a megadott kuponkóddal:
Gyakorlati oktátás lépésről lépésre, személyre szabott segítségnyújtással
Kis létszámú csoport, maximum 8 fő
Az elméleti elengedhetetlenül fontos tudásanyagot a biztosított jegyzetben adjuk át, így a jegyzetelés nem vesz el az időt a gyakorlatra fordítható időből.
Szint: kezdő, illetve alapozó
Ajánlás: Nem csak teljesen kezdőknek, hanem a tudásukat pontosítani, elmélyíteni szándékozóknak is ajánlott.
Előny: intenzív és hatékony tanulási lehetőség, ezzel elhagyható a felesleges kutatásra, utánajárásra, kísérletezésre, kudarcokra fordított idő.
Tematika:
Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjed: mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta receptek: az alaptészta, a tartós, az alaktartó, a finom mézestészták, valamint receptgyűjteményben továbbá a mézes keksz, ütőfás, fehér tészta és puszedli receptekkel. A tanfolyam a tészta hibák kezelésére, az összefüggésekre, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, tárolás, eltarthatóság, jó időbeosztás, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre is ad támpontot és javaslatokat.
A tanfolyam nyomtatott jegyzet formájában magában foglalja a legegyszerűbb számlaképessé válást, valamint a kézműves vállalkozás indítását, ajánlott vállalkozási formákat, azok különbségeit, az árképzést, a mézeskalács keresleti szezonalitásának enyhítését, marketing segédletet, tervezést, értékesítési lehetőségeket..., mindent, ami a tevékenységgel kapcsolatban csak szükséges lehet!
Így a jegyzetelésből megspórolt időt szintén a gyakorlásra tudjuk fordítani.
A tanfolyamon elsajátított gyakorlati tudás kiegészülve a kézhez kapott részletes jegyzet és segédlet gazdag információival megadja a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét és módját is, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit.
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszünk bármely, a területet érintő kérdésekben.
Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjed: mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta receptek: az alaptészta, a tartós, az alaktartó, a finom mézestészták, valamint receptgyűjteményben továbbá a mézes keksz, ütőfás, fehér tészta és puszedli receptekkel. A tanfolyam a tészta hibák kezelésére, az összefüggésekre, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, tárolás, eltarthatóság, jó időbeosztás, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre is ad támpontot és javaslatokat.
A tanfolyam nyomtatott jegyzet formájában magában foglalja a legegyszerűbb számlaképessé válást, valamint a kézműves vállalkozás indítását, ajánlott vállalkozási formákat, azok különbségeit, az árképzést, a mézeskalács keresleti szezonalitásának enyhítését, marketing segédletet, tervezést, értékesítési lehetőségeket..., mindent, ami a tevékenységgel kapcsolatban csak szükséges lehet!
Így a jegyzetelésből megspórolt időt szintén a gyakorlásra tudjuk fordítani.
A tanfolyamon elsajátított gyakorlati tudás kiegészülve a kézhez kapott részletes jegyzet és segédlet gazdag információival megadja a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét és módját is, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit.
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszünk bármely, a területet érintő kérdésekben.
![]() |
Résztvevők munkái a mézeskalács tanfolyamon |
A MÉZESKALÁCS ALAPTANFOLYAM keretében szükséges 3 nap kikapcsolódás, ráhangolódás és gyakorlás, hogy valóban elsajátíthass mindent, hogy sokrétű alapos tudáshoz juss. Így már tudni fogod mi kell ahhoz kell, hogy hogyan lesz a mézeskalácsod frissen és tartósan is puha, fogyasztásra kiválóan finom és kellemes állagú; de ha akarod hosszan az is maradjon, sőt még a tészta felületes is szép legyen. S, ha már megtanulod velünk, hogyan, mivel, miből, milyennek díszítsd, akkor különlegesen szép és stílusos is lesz. Kiválóan alkalmas ajándéknak, emléknek, dísznek, ezért biztosan szeretnéd, hogy sokáig tartós, értékes és hibátlan is maradjon.
Tarts velünk, ha a sokféle díszítés érdekel: az írókázott szép rajzolatok és a terülőmázazás, vagyis a cukorbevonatok és azok akár színezett használata, valamint szereted formálni is a tésztát és már nem csak az itt ajánlott forrásokból beszerezhető különleges kiszúrókkal szaggatnád a tésztád, hanem készítenél belőle figurákat, térbeli formákat, mézes kerámiát, képeket, mintáznád keksznyomóval, ismerd meg most az erre alkalmas alaktartó tésztát is.
Várunk, ha már meguntad, vagy nem is próbálkoznál kísérletezéssel, és a mi általunk is hosszan keresett, kikísérletezett bevált receptúrák, és eljárásokkal kiváló mézeskalácsokat készítenél, akkor itt a helyed.
Mellesleg tapasztalatból tudjuk, ha mindezen tudásnak a birtokában vagy, élvezed a mézeskalács készítést és nem rejtegeted mások elől a munkáidat, akkor rövid időn belül szükséged lesz arra is hogyan válj számlaképessé, és hogyan adhatod el a hobbiként készült munkáidat, függetlenül attól hogy számítasz-e erre, vagy sem. Sőt ezt megtapasztalva lehetséges komolyabban is tervezel majd a mézeskalácsok készítésével,... Így felvértezünk a "vállalkozás" területét érintően is a legfontosabb információkkal. Ha más kézműves tevékenységet is végzel a tanultakat többszörösen is kamatoztathatod. Várunk, ha már meguntad, vagy nem is próbálkoznál kísérletezéssel, és a mi általunk is hosszan keresett, kikísérletezett bevált receptúrák, és eljárásokkal kiváló mézeskalácsokat készítenél, akkor itt a helyed.
![]() |
Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon |
Viszont, ha csak a tésztád szeretnéd, hogy szebb legyen, szép sima felületű, jó formatartású, azzal stabilabban megálljon rajta az írókázott díszítés, valamint kíváncsi vagy a tésztaformázási trükkökre, a mézeskerámiákra, akkor lehetőség van a cukormázas írókázással és terülőmázazással foglalkozó harmadik nap kihagyni. Csak az első és második napon való részvétellel minden az alaptészta és alaktartó tészta készítéséről, számlaképességről, vállalkozás indításáról, kézműves marketing és üzlet felépítéséről elsajátítható.
A cukrászképzésben még jelenleg sincs megfelelő szintű oktatás ezen a területen. Érthető, hiszen a célunk inkább áll közelebb a kézműves alkotáshoz, mint az édesiparhoz. A népművészeti workshopokon pedig csak a hagyományokra épülő jóval korlátozottabb formák és eljárások érhetőek el, jelentősen szűkebb dekorációs technikákkal még a cukormáz használatán belül is. Az oktatónk számára is így lett az önálló útkeresés kényszere a legnagyszerűbb lehetőség is egyben, hogy széles körű ismereteket szerezzen, kipróbáljon mindent, összehasonlítson, rendszerezzen... Kereste és így találta meg a legideálisabb megoldásokat, elhozva a royal icing, magyarul cukormáz 180 éves múltra visszatekintő nagyszerű technikáit is, valamint a angol, spanyol nyelvterületeken kiemelkedő szintre fejlesztett vajaskeksz (cookie) díszítést. Magyarországon szerencsések vagyunk, amiért ilyen finom mézeskalács recepteket használunk. Süteményünk remek alapja a számtalan sütidíszítő technikának.
Egyéb workshopok is elérhetőek ma már, ahol a néhány óra alatt elkészíthető látványos végeredmény előfeltétele a készre sütött sütemények feldíszítése készre kevert és azonnal használható mázakkal. Így a workshopok remek kikapcsolódást biztosíthatnak, de elmélyült tudást, könnyedén otthon is megismételhető sikert ritkán.
Az Ékes-Édes Stúdióban jellemzően egy-egy terültet átfogó, minden fontos részletre kiterjedő 1-3 napos intenzív tanfolyamokat tartunk, gyakorlati oktatás keretében. Felkészítünk a sikeres önálló munkára, függetlenül attól, hogy a hobbidban szeretnél kiteljesedni, vagy azzal akár pénzt is keresnél.
Az Ékes-Édes Stúdióban jellemzően egy-egy terültet átfogó, minden fontos részletre kiterjedő 1-3 napos intenzív tanfolyamokat tartunk, gyakorlati oktatás keretében. Felkészítünk a sikeres önálló munkára, függetlenül attól, hogy a hobbidban szeretnél kiteljesedni, vagy azzal akár pénzt is keresnél.
A megfelelő alapokat nyújtja ez a tanfolyam a sikerhez vezető úton. Egy nagy ugrással rengeteg időt megspórolva, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretne példát is mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel, bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember.
Az Ékes-Édes Stúdió, illetve az oktató, Vargáné Orbán Anikó Mézeskalács Alaptanfolyama ugyan nem akkreditált, végzettséget nem ad, azonban hiányt pótló.
![]() |
Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon |
- Jelenleg szakképesítést csak pék-cukrászként lehet szerezni ezen a területen, de ez rengeteg felesleges időráfordítás, ha a finoman díszített, kreatív mézeskalácsok készítése csupán a célunk. Tanítványaink elmondása alapján a pék-cukrász képzésben ráadásul, sajnos nem is oktatják a mézeskalács, és a cukrászat finom díszítő technikáit, így az írókázást sem.
- Továbbá elérhető népi kismesterséggént képzés. Ez kivált a népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen kevés motívumból építkezik, szűkös megjelenítési korlátokkal, a technikai és az anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebbet enged. A népművészeti workshopok, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokon alapuló tudást adnak.
Bár valós értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, és kreatív alkotói igényeknek nem eléggé sokrétűek, és nem széles tananyagúak, nem adnak akkora választási lehetőségeket, alkotói alternatívákat, sem az anyag, a szín vagy motívumhasználatban.
- Ma már megannyi workshopok is elérhető. A workshopokon inkább az idő kellemes eltöltése a fontosabb cél. Rövidebb időtartamuknál fogva is gyakran hozott alapanyagokkal dolgoznak. Sem a receptek alapos átbeszélésre, sem az összefüggések, hibaforrások megvilágítására nincs idő. Általában egy-egy kisebb munkadarab elkészítése a feladat szűkebb technológiai kör alkalmazásával.
- Továbbá elérhető népi kismesterséggént képzés. Ez kivált a népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen kevés motívumból építkezik, szűkös megjelenítési korlátokkal, a technikai és az anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebbet enged. A népművészeti workshopok, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokon alapuló tudást adnak.
Bár valós értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, és kreatív alkotói igényeknek nem eléggé sokrétűek, és nem széles tananyagúak, nem adnak akkora választási lehetőségeket, alkotói alternatívákat, sem az anyag, a szín vagy motívumhasználatban.
- Ma már megannyi workshopok is elérhető. A workshopokon inkább az idő kellemes eltöltése a fontosabb cél. Rövidebb időtartamuknál fogva is gyakran hozott alapanyagokkal dolgoznak. Sem a receptek alapos átbeszélésre, sem az összefüggések, hibaforrások megvilágítására nincs idő. Általában egy-egy kisebb munkadarab elkészítése a feladat szűkebb technológiai kör alkalmazásával.
A mi résztvevőink gyakran az előbbieket megtapasztalva, a már megszerzett ismeretekkel és még inkább a tudásuk elmélyítésének a vágyával érkeznek hozzánk az Ékes-Édes Stúdióba. S mi ehhez nyújtjuk a lehető legnagyobb segítséget.

Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné a tudását tökéletesíteni, nem szeretne több időt a próbálgatásra, kísérletezésre szánni. Szeretne intenzív ráfordítással egyről a kettő helyett mindjárt sok kitérőt megspórolva a sokadik fokozatra ugrani.
![]() |
Résztvevők munkái a Mézeskalács Alaptanfolyamon |

További fotók a résztvevők munkáiról a Mézeskalács Alpatanfolyamon:
![]() |
Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon |







.jpg)
Itt mindent elsajátíthatsz, ami az önálló és magabiztos minőségi munkához, akár a kiegészítő, vagy teljes állást adó vállalkozás sikeréhez tudni érdemes. Ha nem tervezel vállalkozást, csak a mézeskalácsos hobbidat szeretnéd támogatni a biztos alapanyag választással, mindig tökéletesen működő receptekkel, a hibaforrások kiküszöbölésével, de ha mégis előfordul akkor a hibák orvoslásával, akkor feltétlen itt a helyed. (Mi már tapasztalatból tudjuk, ha a környezeted értesül róla milyen szépek a munkáid a vállalkozási ismerteidre is hamarosan szükséged lesz... 😊) Új dolgot tanulni sohasem késő, az öröm és a siker lendületben tart! Másoknak örömet szerezni a munkáinkkal összehasonlíthatatlan élmény bármivel.
46 különböző hobbicukrász
tanfolyammal várunk >>>
Ajándék kupon>>>
Helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló >>>
VÉLEMÉNYEK >>>
Készséggel állunk rendelkezésedre és
várunk sok szeretettel:
Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
cukormázas tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó), tanfolyam szervező
Valamint sok szeretettel várnak
az oktatók a tanfolyamokon:
Husvéth Marika, Ludányi Judit,
Dr Bene Krisztina