Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. január 5., vasárnap

Mézeskalács Készítés Lépéről Lépésre




Mézeskalács Készítés Lépésről Lépésre

Értékes, kikapcsolódást és feltöltődést adó hobbit keresőknek, családjukat és barátaikat sajátkészítésű meglepetéssel szívesen megajándékozó érdeklődőknek ajánljuk.


Teljesen kezdőknek ajánljuk, akik vagy még egyáltalán nem készítettek mézeskalácsot, vagy csak kevesebb sikerrel. Még elégedetlenek a kisütött mézestészta minőségével fogyasztásra, vagy nem tökéletes a külleme.
Ajánljuk azoknak, akik az írókával még nem tudnak szépen dolgozni, vagy nem tudják biztonsággal előállítani a megfelelően működő díszítő mázakat.


Témánk a finom mézeskalács tészta, mely a sík sütemények készítésére alkalmas, magas a fogyasztási élvezeti érteke, ezen túl jó a formatartása, tehát díszítve hosszan szép is marad. A tészta és az íróka, illetve a fehér bevonatot adó máz alapreceptjein túl számos apró, de annál fontosabb betartandó szabály van. A receptek pontos betartása nem csak a megfelelő alapanyagok egy jó mérleggel való kimérését jelenti, hanem az elkészítés, kidolgozás, pihentetés mikéntjét, ami sok esetben nem is annyira kézenfekvő. 
Ezért is érdemes ezeket, a kísérletezés fáradtságos munkáját és az időráfordítást megspórolni egy tanfolyamon való tanulással, ahol egy gyakorlott oktató bemutatója, iránymutatásai és segítségnyújtása mellett gyorsan elérhetjük a célunkat.


Nagyobb gyakorlattal rendelkezőknek elsősorban a Mézeskalács Készítő Alaptanfolyamot javasoljuk, ahol sokkal nagyobb ismeretanyag hangzik el koncentráltabb formában magas szintű mesterfogások mellett.
Az alaptanfolyam széleskörű anyaga segítséget ad a mézeskalács eladhatóságának kérdéseiben is, a kézműves vállalkozás indításának, máshol nehezen hozzáférhető, különlegesebb kérdéseinek megtárgyalásában, fotózási és marketingtanácsokkal. Valamint természetesen az alaptészta és a mézeskerámiák, ütőfás, sodrás, fonás vagy térbeli tál, gömb, kosár stb. készítésére alkalmas alaktartó tészta készítésével, kidolgozásával, sütésével is.
Amennyiben utóbb úgy döntene, hogy a Mézeskalács Készítés Lépésről-Lépésre Tanfolyam tananyagából kimarad imént felsorolt témákat is szeretné megismerni és alkalmazni úgy a későbbiekben bármikor csatlakozhat az elmélet megszerzésére a Mézeskalács Alaptanfolyam első napjához, vagy az alaktartó tészta használatának begyakorlását és a különböző formákba történő alakítását oktató Mézeskalács Haladó Sütő Tanfolyamhoz.
Témák a két nap, összesen 16 óra időtartamra:
  • A mézestészta összeállításának bemutatója, a megfelelő alapanyogok megválásztásának szempontjai,
  • a tanfolyamon készülő mézeskalács díszítésnek alapjául szolgáló finom és szép tészta kidolgozása egyénileg a sütés előtt. Ez az egyik legfontosabb munkafolyamat. Sajnos a tapasztalatok szerint a tanfolyamon résztvevők legfeljebb csak 5 %-a rendelkezik megfelelő technikával ezen a téren a tanfolyam előtt,
  • sík mézeskalácsokból álló munkadarabok összeállítása és sütése a tematika alapján egyénileg,
  • házilag előállítható kiváló minőségű színezhető fénymáz készítése, és használata a munkadarabokon,
  • mintatervezés, ihletmerítés házifeladattal,
  • írómáz elkészítése egyénileg kézzel és színezése,
  • írókázás motívumelemeinek kigyakorlása előírt sablonokon,
  • terülőmáz elkészítése, színezése, használatának ismertetése, alkalmazása,
  • munkadarabok feldíszítése,tehát a tanult motívum elemekből motívumok összeállítása lépésről lépésre bemutatóval és segítségnyújtás mellett.

Munkadarabok formája és díszítése mindig az év adott időszakához, szokásaihoz, ünnepeihez igazodóan változik.
Tél végén a Valentin nappal, a szerelmesek és az esküvőkre készülőknek szeretetajándékokat készítünk. Hasonlóan az alábbi fotókhoz:



A tavaszi tanfolyamokon az anyák napja és a húsvét kínálta lehetőségekkel készítünk mézeskalácsokat:


A térbeli tojás sütés a következőkben ajánlott Haladó Sütő Tanfolyam témája




Az őszi tanfolyamokon már az adventre hangolódva választunk témát a munkadarabokhoz:

 



Az írómázról:
 

Az alapanyagok változó minősége miatt egy recept sajnos nem elég. Az írómázat minden esetben tapasztalati úton kell össze állítani. Fontos hogy szép szabályosan lehessen vele írókázni, rajzolni. A tudás birtokában mindig tökéletes minőségű szép fehér, nem sérülékeny, azaz tartós, szépen formázott, zsinórosan egyenletes és domború díszítmény készíthető. A vonalak szabályosak lesznek és nem remegősek. Az írás nem terül meg és nem folyik meg, tartja a formáját, az egymás mellé írt motívumelemek sem olvadnak egybe.
Fontos az is, hogy a kezünkben ne lágyuljon fel, folyósodjon el a máz, de ne is keményeden meg, lehessen sokáig jó minőségben dolgozni vele.
A megfelelő módon a maradék íróka felfrissíthető és nem kell eldobni.
A tanfolyamon mindenki megtanulhatja hogyan keverheti ki a mázat kézzel. Látni kell, megtapasztalni, és az elmondottak alapján könnyű megérteni mitől, és miért működik a jó írómáz, és hogyan javíthatjuk ki a hibáit. Meg kell ismerni milyen állagúnak kell lennie, hogy szabályosan lehessen dolgozni vele.

A terülőmázról: 

Több alapszabályt betartva terülőmázunk enyhén domborodó, és fényes felületű lesz, nem reped és nem esik össze, gyorsan kiszárad, és színe egyenletesen ragyogó fehér. Azonban jól színezhető is. 
Száradás után nem sérülékeny, nem törékeny.

Készítsük el ezt is együtt és tanuljuk meg, hogyan lesz mindig tökéletes!
Szeretettel várom a következő tanfolyamon!



    Ennek a Lépésről Lépésre Tanfolyamnak a tananyagát magában foglalja a Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam is. Így ez a tananyag a Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam keretein belül is elsajátítható.

    Ez az elsajátított tudás feltétele a későbbiekben elmélyültebb gyakorlat megszerzése után a Mézeskalács Díszítő Haladó Tanfolyamoknak .
    Gyere el, ha 
    megismerkednél a mézeskalács készítés örömeivel!







    Várlak az Ékes-Édes Stúdió további oldalain is:





    Vargáné Orbán Anikó
    Ékes-Édes Stúdió alapítója,
    tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
    nemzetközi díjas torta designer