2014. január 2., csütörtök

Országtorták 1-2. Tanfolyamok

Szeretnéd otthon elkészíteni az ország tortáit? Ugye különlegesnek hatnak, "kissé" összetettnek, de feltétlenül túlságosan is fenségesnek és kívánatosnak?! A két nap alatt elsajátítjuk a kényesebb technikákat, munkafolyamatokat is, amik miatt esetleg eddig nem mertél hozzá sem fogni az elkészítésükhöz, vagy nem sikerült olyan tökéletesen, mint a fotókon látszanak. Meg fogod tapasztalni egyáltalán nem annyira nehéz feladat, mint elsőre tűnik!


Oktató: Ludányi Judit, cukrász
Szint: kezdő, nem igényel előzetes tudást, gyakorlatot
Időtartam: 2 nap / egymást követő napokon napi 8 óra,
Időpontok megtekinthetőek 
                   a Regisztrációs Űrlapon>>>
Részvételi díj: 122,000 Ft
Kis létszámú csoport, maximum 8 fő,
Gyakorlati oktátás lépésről lépésre, személyre szabott segítségnyújtással,
Jegyzetet biztosítunk, a legalaposabb és jól követhető részletekkel, hogy biztosan sikerrel és könnyedén megismételd egyedül is otthon a tortaköltemények elkészítését.
Javaslat: Jelentkezz bátran akár csekély tapasztalatokkal is a sütés terén, vagy egyáltalán nem vagy jártas a témában. Az alapoktól kezdve az összetett technikákon át, minden lépést megmutatunk, elmagyarázunk, és egyénileg segítünk a gyakorlati kivitelezés során.

Ötlet: A technológiákat betartva a receptek összetevőit cserélve és egymással kombinálva ha igazán kreatív vagy megalkothatod a magad tortáját, itt igazán kiélheted a kísérletező, alkotó szenvedélyedet!

Előny: Jó tudni, hogy a fagyasztott technológia miatt egyes tortáknál rendkívül jól időzíthetők a munkafolyamatok, sőt... akár napokkal előre is dolgozhatsz. 
Mostantól bármikor el tudod készíteni a család kedvencét, hiszen sok esetben már nem részei a cukrászdák kínálatának ezek a különleges desszertek.

Tananyag:
~ Magyar alapanyagok hangsúlyos használata:
  • Gyümölcsök: málna, áfonya, sárgabarack,
  • Olajos magvak: dió, mogyoró, mák,
  • Méz, tokaji bor, pálinka és likőrök
~ Több réteg, változatos textúrák:
  • Könnyed piskóták olajos magvakból és nehézfölvertek gyümölcsök felhasználásával
  • Főzött krémek, mousse-ok
  • Ropogós vagy zselés elemek
~ Egyensúly az édesség és a frissesség, ízek között, a torták nem lehetnek túl édesek:
  • Citrusok, savanykás gyümölcsök (alma, meggy, barack)
  • Enyhén kesernyés hozzávalók (kávé és étcsokoládé, keserű mandula)
~ Innováció és hagyomány ötvözése:
Az Országtorták mindig modern technológiával készülnek, de sokszor hagyományos magyar sütemények inspirálják az alkotóikat.


Amit készítünk az Országtorták 1. Tanfolyamon:
  • Szatmári Szilvatorta (2008) - aszalt szilvával és rummal, csokoládé és a marcipán, tejszínhab, pörkölt mandula és apró zöld marcipánlevelek díszítve.
  • Pándi meggytorta (2009) - mascarpone és fehér csokoládés alapkrém, egy kis cherry brandy és fahéj, valamint bonbon meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítve,
  • Szabolcsi almás máktorta (2012) - magyar alapanyagokból készült: mákos lapok, fahéjas almás töltelék, tejszínes vaníliás krémmel, fehér krémmel, almadarabokkal és mákkal díszítve,
  • Milotai Mézes Diótorta (2013) - kétféle krémmel és 30 dkg dió felhasználásával, rétegek között ropogós, diós-grillázsos töltelék, díszítésében karamell és karamell tuile,
  • Somlói revolúció (2014) - somlói galuska étcsokis mousse-t, diós grillázsréteg, narancs és fehér csokoládékrém, csokoládé szeletekkel díszítve,
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (2015) - sárgabarack, mandula, csokoládé és karamella, egy kis sárgabarack pálinkával, dekorációként csokoládé szeletek tejszínhabbal,
  • Őrség zöld aranya (2015) - tökmagolajjal, mandulaliszt és málnazselé, fehércsokis ganache, hántolt ostya, tökmag praliné nemzeti színekben,
  • Balatoni habos mogyoró (2016) - mogyorós mousse, habtészta, tejcsokis karamellahab mogyoróval és feketeribizlivel,
  • Mákvirág (2024) - mandulalisztes mákos felvert, feketeszezámos grillázs ropogós, máklikőr, feketeribizli zselé, fehércsokis sajtkrém.

Amit készítünk az Országtorták 2. Tanfolyamon:
    • Madártej tora (2007) - Piskótatésztára épülő modern madártej alapú torta, vaníliás krém, csokoládé díszítéssel borítanak.
    • Szilvagombóc (2010) - egy vaníliás-tejszínes krémmel és aszalt szilvával töltött, csokoládébevonatos, marcipánnal és piskótával megbolondított sütemény, amely az ízekben a szilvás gombócra emlékeztet.
    • Kecskeméti barackos köles (2011) - a barack és a köles ízét ötvözi. Főbb rétegei egy kölesből készült piskótaalap, sárgabarackos-túrós köleskrém, és friss sárgabarack, sárgabarack lekvár és étcsokoládé kockák a tetején. 
    • Komáromi kisleány (2018) - A torta mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér van benne
    • Boldogasszony csipkéje (2019) - Málnával átitatott piskóta, málnás-fehér csokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotják a tortát. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehér csokoládé lapkákkal díszítik.
    • CURIOSITAS - Kíváncsiság (2020) - Mandulalisztes felvert tészta, mogyoró ropogós, tonkababos krém, karamellás körte darabok, körtés zselé, körteszeletekkel és csokoládéval díszítve.
    • Napraforgó (2021) - Napraforgómag alapú glutén- és tejmentes torta, gyömbéres süteménykrémmel, mézzel és fekete ribizlivel ízesítve, napraforgómaggal és zselével díszítve.
    • Huncut szilva herceg (2022) - Mandulás tésztalapok, szilvás-tejszínes krém, karamellás ropogós réteg, melyet fűszeres szilvazselével és szilvapálinkás ízzel gazdagítanak.
    • Spicces füge respektus (2023) - Diós piskóta, vörösboros, fűszeres fügezselével, karamell mousse-szal és fűszeres dióval, dió grillázzsal díszítve.
    • DCJ stílusgyakorlat (2025) - Gesztenye mousse, pekándiós brownie réteg, meggy zselé és vaníliás-tejszínes krém, melyet meggyel és csokoládé díszekkel fejeznek be.



    Tanfolyamon készült fotók:



















































    A témához hasonló technológiákkal dolgozó további tanfolyamaink:

    Francia Desszertek Örömsütés Tanfolyam


    Francia Desszertek Örömsütés tanfolyamunkat az ünnepekre hangoltuk. Karácsony és húsvét előtt együtt sütjük meg a családi asztalra a különleges finomságokat, mellyel minden résztvevő elkápráztathatja otthon a vendégeit. A Francia Desszertek Alapjai Tanfolyammal azonos technológiákat használunk és remek receptvariációkkal alkalmazzuk.


    A Francia Alapjai Tanfolyam


    Alaptanfolyamunk 3 napos és széles spektrumát vonultatja fel a témának:
    francia felvertek, tart tészta, égetett tészta, gyümölcspürék és zselék, krémek, mousse-ok készítése, tükörmáz és bársony hatású bevonat készítése, díszítésként a habcsók, tuille, ehető virágok stb.






    Vargáné Orbán Anikó
    Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
    nemzetközi díjas torta designer
    (2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
    cukormázas tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
    (a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó), tanfolyam szervező
    Valamint sok szeretettel várnak
    az oktatók a tanfolyamokon:
    Husvéth Marika, Ludányi Judit,
    Dr Bene Krisztina



    Elérhetőségünk:
    info.ekesedes@gmail.com
    +36 70 941 26 13




    Itt is megtalálsz minket: