Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. október 29., szerda

Mézeskalácsok gyors festése

 (mint royal icing és kalácsfény, vagy natúr felületen)

Nem szükséges előzetes gyakorlat a tanfolyamon való részvételhez és nem feltételez tehetséget sem, jól elsajátítható sémákat tanulunk, melyek alapján könnyen elsajátítható ez a festési technika. Jól alkalmazható a sima és merev bevonatokon, mint a különböző torta burkolatokon, így a marcipán, tortadekorációs massza, csokoládé ganache, és mézeskalácson, mint terülőmáz (royal icing) és kalácsfény.

résztvevők munkái mézeskalácsokon




Az alapanyagok, alkalmas ételfestékek, a vivőanyag, a legmegfelelőbb ecsettípusok és a receptúra megismerése után a tanfolyam idejének kétharmad idejében a gyakorlás, az egymozdulatos festés sémáinak elsajátítása a feladat. A kigyakorlásra valóban idő kell. Azonban erre bárki alkalmas tehetségtől függetlenül. 

A rózsa talán unalmasnak tűnhet, de kellően összetett motívum ahhoz, hogy a legtöbb ecsettartást és ecsetvezetési technikát ki tudjuk gyakorolni a megtanulásával. Nem véletlen, hogy a tanfolyamot követően szinte bármilyen virág már önállóan is megfesthető, különösebb instrukciók nélkül is szép kivitelben és nem utolsó sorban gyorsan, hisz ez az egyik legelőnyösebb tulajdonsága az egymozdulatos festésnek. Még a tanfolyamon készült írisz is így készül, a rózsás gyakorló szakasz után bárki képes a tortára feljelölés nélkül, szabad kézzel, magabiztosan és önállóan megfesteni. A tanfolyami résztvevők fotóit elnézve nem is találni két egyforma mintaelrendezést, aminek pont ez a szabadkézi festés az egyetlen magyarázata.

Aki mézeskalácskészítésben szeretné alkalmazni a tanultakat, egy-két nagyobb és néhány kisebb kalácsfényezett, vagy terülőmázazas mézeskalácsot tud megfesteni a tanfolyam keretében.
Ki mit fest és milyen méretben a gyakorlás után, az egyénileg eldönthető.

Alkalmazható:
  • ragyogó csillogó, porcelán hatású, enyhén domborított lüszter festékkel, vagy 
  • bármilyen színes sík festés. 

A tanfolyamon mindenki szabadon választott színben festi a munkáját. Így alapnak ajánlott alapszínek a fehér és világosaktól a pasztell színeken át a sötétebb árnyalatú zöld, kék vagy barna, bordó, fekete vagy bármilyen színű mézeskalács kalácsfénnyel, vagy cukormázzal bevonva.

A részvétel nem kíván előképzettséget. A mozdulatok könnyen elsajátíthatóak, és jól begyakorolhatóak az egy napos tanfolyam alkalmával.


A tanfolyam után a tanult technikával és akrilfestékkel a fa, a műanyag, a fém, az üveg tárgyainkat, használati eszközeinket, bútorainkat, vagy ajándéktárgyakat is kidekorálhatunk. Így lehet az új tudás nem csak a múlandóságé, örömteli, de röpke ünnepi pillanatok kísérője a tortán, de a hétköznapjainkat is színesítő kedvenc dekorációs technikánk!!!


Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:





Fotók a tanfolyamról: 









































gyakorlás






Gyors festés kalácsfényes mézeskalácsokon, résztvevők munkái



résztvevők munkái



Gyors festés fénymázas mézeskalácsokon



Gyors festés terülőmáza és kalácsfényes mézeskalácsokon



Ez a FESTÉS bármilyen sima felületen alkalmazhatóm mint ezek a fénymázas mézeskalácsok is.


 








Szeretettel várlak a tanfolyamaimon:
Vargáné Orbán Anikó