Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. január 5., vasárnap

Torta Gyors Festése Tanfolyam

Nem szükséges előzetes gyakorlat a tanfolyamon való részvételhez és nem feltételez tehetséget sem, jól elsajátítható sémákat tanulunk, melyek alapján könnyen elsajátítható ez a festési technika. Jól alkalmazható a sima és merev bevonatokon, mint a különböző torta burkolatokon, így a marcipán, tortadekorációs massza, csokoládé ganache, és mézeskalácson, mint terülőmáz (royal icing) és kalácsfény.


Az oktató munkái Az alapanyagok, alkalmas ételfestékek, a vivőanyag, a legmegfelelőbb ecsettípusok és a receptúra megismerése után a tanfolyam idejének kétharmad idejében a gyakorlás, az egymozdulatos festés sémáinak elsajátítása a feladat. A kigyakorlásra valóban idő kell. Azonban erre bárki alkalmas tehetségtől függetlenül. 

résztvevők munkái mézeskalácsokon

A rózsa talán unalmasnak tűnhet, de kellően összetett motívum ahhoz, hogy a legtöbb ecsettartást és ecsetvezetési technikát ki tudjuk gyakorolni a megtanulásával. Nem véletlen, hogy a tanfolyamot követően szinte bármilyen virág már önállóan is megfesthető, különösebb instrukciók nélkül is szép kivitelben és nem utolsó sorban gyorsan, hisz ez az egyik legelőnyösebb tulajdonsága az egymozdulatos festésnek. Még a tanfolyamon készült írisz is így készül, a rózsás gyakorló szakasz után bárki képes a tortára feljelölés nélkül, szabad kézzel, magabiztosan és önállóan megfesteni. A tanfolyami résztvevők fotóit elnézve nem is találni két egyforma mintaelrendezést, aminek pont ez a szabadkézi festés az egyetlen magyarázata.

A tanfolyam utolsó szakaszában egy, akár kettő készen hozott burkolt torta megfesthető. A torta lehet igazi, lehet leburkolt műtorta, de a felkészülési idő hiányában lehet csak leburkolt tortakarton is. Aki mézeskalácskészítésben szeretné alkalmazni a tanultakat, egy-két nagyobb és néhány kisebb kalácsfényezett, vagy terülőmázazas mézeskalácsot tud megfesteni a tanfolyam keretében.
Ki mit fest és milyen méretben a gyakorlás után, az egyénileg eldönthető.

Alkalmazható:
  • ragyogó csillogó, porcelán hatású, enyhén domborított lüszter festékkel, vagy 
  • bármilyen színes sík festés. 

A tanfolyamon mindenki szabadon választott színben festi a munkáját. Így alapnak ajánlott alapszínek a fehér és világosaktól a pasztell színeken át a sötétebb árnyalatú zöld, kék vagy barna, bordó, fekete vagy bármilyen színű dekorációs masszával, de lehet marcipánnal is burkolt torta, vagy mézeskalács kalácsfénnyel, vagy cukormázzal bevonva.
A részvétel nem kíván előképzettséget. A mozdulatok könnyen elsajátíthatóak, és jól begyakorolhatóak az egy napos tanfolyam alkalmával.


Ezüst selyempor festés házi készítésű tortaburkolaton 


A tanfolyam után a tanult technikával és akrilfestékkel a fa, a műanyag, a fém, az üveg tárgyainkat, használati eszközeinket, bútorainkat, vagy ajándéktárgyakat is kidekorálhatunk. Így lehet az új tudás nem csak a múlandóságé, örömteli, de röpke ünnepi pillanatok kísérője a tortán, de a hétköznapjainkat is színesítő kedvenc dekorációs technikánk!!!
Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:Fotók a tanfolyamról: 

gyakorlás


résztvevők munkái

Gyors festés kalácsfényes mézeskalácsokon, résztvevők munkáirésztvevők munkái

Gyors festés fénymázas mézeskalácsokonGyors festés terülőmáza és kalácsfényes mézeskalácsokon
résztvevő munkája
jobbra és lent résztvevők munkái a tanfolyamonEz a FESTÉS bármilyen sima felületen alkalmazhatóm mint ezek a fénymázas mézeskalácsok is.
Résztvevő a tanfolyam vége felé a saját, hozott torta feldíszítése közben

Editke, résztvevő munka közben a tanfolyamon


a tortafestő tanfolyam eredményeVargáné Orbán Anikó, oktató bemutató, tanfolyami tortájaAdri, résztvevő elkészült gyakorló tortájatanfolyami résztvevő tortájaAz elkészült az igazi torta festése a tanfolyam végére, remek ajándék lesz a hétvégi születésnapra!

Gyakorlás után élesben készre festjük a készen hozott burkolt tortát.

 

 

 

 

 

 


Szeretettel várlak a tanfolyamaimon:
Vargáné Orbán Anikó