Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. január 5., vasárnap

Tortadíszítés Csokoládés Késfestéssel





Technikánk kifejezetten újdonságnak számít országos szinten is. Bár a legtöbb cukrász eszköztárában megtalálhatóak a festőkések, vagyis kisebb fém spatulák, korábban nem használtuk még így. A díszítőtechnika a faldekorálás irányából, illetve a képzőművészet területeiről kívánkozott át. Az elmúlt néhány évben, már ajándktárgyak és fali képek készítésében is magas szintre emelte több művész nemzetközi viszonylatban. 
Az impozáns és megnyerő formák, a térhatásuk miatt a tortákon is impozánsak. A megismerés vágya mára Vargáné Orbán Anikó által a tanfolyamokig hozta a késfestést, ami így már bárki számára elérhető hazánkban is. Anikó által az új recepteket kialakítva már a stabil tartású csokoládés- és vajkrémekkel a monokróm színkompozícióktól a szivárvány minden színét is felvonultathatjuk. Díszítményeink teljesen térbeliek, lehetnek nagyok, így súlyuk is nagyobb, viszont a tortánk hűvöse fixen tartja akár az emeletes tortánk oldalán is.
Meglepően tágas hőmérsékleti tartományban is dolgozhatunk ezekkel a krémekkel, akár 25 °C környezeti, illetve a krémek 25 °C  maghőmérsékletéig. Szállításra is kitűnően alkalmas. Jó alapanyagok választása esetén ellenállhatatlanul finom, és a tortánk szépen szelhető is marad alatta.



Ne feledjük el honnan vettük kölcsön a technikát! Akárcsak a  Torta Gyors Festése Tanfolyam>>> keretében tanultak, úgy ez a késfestésben elsajátított készségünkkel is, a művész-, illetve hobbiboltban kapható szintetikus alapanyagokkal  ajándéktrágyakat, használati eszközöket is dekorálhatunk, így a tanfolyamon tanultakat duplán hasznosíthatjuk.

A tanfolyam kezdő szintű, vagyis nem igényel előképzettséget, és tapasztalataink szerint könnyen elsajátítható.


A tanfolyam tematikája úgy lett összeállítva, hogy a megismert receptekkel és a megtanult mozdulatokkal bármilyen (például a fentebb bemutatott fotókon látható) virágos-leveles összeállításokra képesek lehessünk a legegyszerűbb sík festéstől a 3D kompozíciókig.
Ehhez az ajánlásból a tanfolyam munka folyamatai, illetve munkadarabjai:
  • 3 féle csokolásékrém előállítása 2D és 3D munkákhoz, ét- és fehércsokoládéból is, csokoládés tortabevonó készítése,
  • egy emeletes műtorta bevonása csokoládé krémmel
  • a torta egyik oldalán színezett fehércsokoládéval készített margarétákkal, vagy napraforgókkal ráhangolódásként a technikára,
  • táblacsokoládé díszítése íriszekkel, ami már kifinomultabb technikát jelent,
  • a torta másik oldalán 3D dekoráció készül el az élethű méretű csokoládé rózsákkal.
A tanfolyamon jegyzetet és sablongyűjteményt is biztosítunk az otthoni további gyakorláshoz és munkához.






Ez technika széles teret ad az alkotásra. Megannyi forma, stílus megjeleníthető vele. Ha szeretnénk dolgozhatunk gyorsan és egyszerű mozdulatokkal, de látványos eredménnyel. A gyakorlattal viszont egyre összetettebb és szélesebb lesz kezünkben a kivitelezés lehetősége. Lehet sík, mint egy festmény a vásznon, vagy akár oly mértékig szoborszerűen féldomborműves, hogy a díszítés szinte leugrik a tortáról. A felületek lehetnek finom kidolgozásúak, vagy rusztikusak is. Kissé mindig stilizált jellegű a motívumok megjelenése, de lehet törekedni az élethű kivitelezésre is.
Ez a dekoráció különösebb törekvés nélkül is művészi hatást kelt, ami a létrejött felületek és formák tökéletlenségéből fakad, ami nagyon megkapó egyediséget kölcsönöz a munkáinknak.















Tortadíszítés Késfestéssel Tanfolyamon
készült munkák:



















































Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:





Sok szeretettel vár az oktató:
Vargáné Orbán Anikó