Technikánk kifejezetten újdonságnak számít országos szinten is. Bár a legtöbb cukrász eszköztárában megtalálhatóak a festőkések, vagyis kisebb fém spatulák, korábban nem használtuk még így. A díszítőtechnika a faldekorálás irányából, illetve a képzőművészet területeiről kívánkozott át. Az elmúlt néhány évben, már ajándktárgyak és fali képek készítésében is magas szintre emelte több művész nemzetközi viszonylatban.
Az impozáns és megnyerő formák, a térhatásuk miatt a tortákon is impozánsak. A megismerés vágya mára Vargáné Orbán Anikó által a tanfolyamokig hozta a késfestést, ami így már bárki számára elérhető hazánkban is. Anikó által az új recepteket kialakítva már a stabil tartású csokoládés- és vajkrémekkel a monokróm színkompozícióktól a szivárvány minden színét is felvonultathatjuk. Díszítményeink teljesen térbeliek, lehetnek nagyok, így súlyuk is nagyobb, viszont a tortánk hűvöse fixen tartja akár az emeletes tortánk oldalán is.
Meglepően tágas hőmérsékleti tartományban is dolgozhatunk ezekkel a krémekkel, akár 25 °C környezeti, illetve a krémek 25 °C maghőmérsékletéig. Szállításra is kitűnően alkalmas. Jó alapanyagok választása esetén ellenállhatatlanul finom, és a tortánk szépen szelhető is marad alatta.
Ne feledjük el honnan vettük kölcsön a technikát! Akárcsak a Torta Gyors Festése Tanfolyam>>> keretében tanultak, úgy ez a késfestésben elsajátított készségünkkel is, a művész-, illetve hobbiboltban kapható szintetikus alapanyagokkal ajándéktrágyakat, használati eszközöket is dekorálhatunk, így a tanfolyamon tanultakat duplán hasznosíthatjuk.
A tanfolyam kezdő szintű, vagyis nem igényel előképzettséget, és tapasztalataink szerint könnyen elsajátítható.
![](https://1.bp.blogspot.com/-ZFd8GzzIHXU/XwhXsZb0vII/AAAAAAAAiVs/84v9gxyjKqU5YwDuX-WQnqSeJyfze-CZACPcBGAsYHg/w469-h625/IMG_20200707_184102_20200707222914070_20200709201805952.jpg)
A tanfolyam tematikája úgy lett összeállítva, hogy a megismert receptekkel és a megtanult mozdulatokkal bármilyen (például a fentebb bemutatott fotókon látható) virágos-leveles összeállításokra képesek lehessünk a legegyszerűbb sík festéstől a 3D kompozíciókig.
Ehhez az ajánlásból a tanfolyam munka folyamatai, illetve munkadarabjai:
- 3 féle csokolásékrém előállítása 2D és 3D munkákhoz, ét- és fehércsokoládéból is, csokoládés tortabevonó készítése,
- egy emeletes műtorta bevonása csokoládé krémmel
- a torta egyik oldalán színezett fehércsokoládéval készített margarétákkal, vagy napraforgókkal ráhangolódásként a technikára,
- táblacsokoládé díszítése íriszekkel, ami már kifinomultabb technikát jelent,
- a torta másik oldalán 3D dekoráció készül el az élethű méretű csokoládé rózsákkal.
A tanfolyamon jegyzetet és sablongyűjteményt is biztosítunk az otthoni további gyakorláshoz és munkához.
![](https://1.bp.blogspot.com/-hOQ2WZe7opo/X1XhYoQh_9I/AAAAAAAAmZc/4hdabfAWkl0ChF0Axov9Yz8ocbqlrhkoACPcBGAsYHg/w544-h625/IMG_20200906_181025__01_20200906184918840.jpg)
Ez technika széles teret ad az alkotásra. Megannyi forma, stílus megjeleníthető vele. Ha szeretnénk dolgozhatunk gyorsan és egyszerű mozdulatokkal, de látványos eredménnyel. A gyakorlattal viszont egyre összetettebb és szélesebb lesz kezünkben a kivitelezés lehetősége. Lehet sík, mint egy festmény a vásznon, vagy akár oly mértékig szoborszerűen féldomborműves, hogy a díszítés szinte leugrik a tortáról. A felületek lehetnek finom kidolgozásúak, vagy rusztikusak is. Kissé mindig stilizált jellegű a motívumok megjelenése, de lehet törekedni az élethű kivitelezésre is.
Ez a dekoráció különösebb törekvés nélkül is művészi hatást kelt, ami a létrejött felületek és formák tökéletlenségéből fakad, ami nagyon megkapó egyediséget kölcsönöz a munkáinknak.
Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:
Más formák és sokféle virágok további tanfolyamokon elsajátíthatóak:
Sok szeretettel vár az oktató:
Vargáné Orbán Anikó