Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. január 6., hétfő

Pillecukor Virágok Csokorba, Tortára és Más Csemegék Tanfolyam


A pillecukor története a 18. század végén Franciaországból indult. Mályvacukor elnevezése a fehér mályva gyökerének kivonatából cukorral kikevert massza volt, amit tömbökbe öntve tartottak el. Az eredeti mályvacukor hatékony gyulladáscsökkentő gyógyszer. Állagában a receptjeink közül a zselatinnal készülő habosított, kiöntött majd többnyire kockákra vágott édesség hasonlít hozzá leginkább. Így ma már gyógynövény összetevője nincs, csak különleges állagú, habos és ruganyos csemegeként készítjük. A múlt században a cukorászipar fejlődésével igencsak elterjed, bár sokat veszített értékeiből, az alapanyagok egyszerűbbre és olcsóbbra cserélésével. Azóta is körbejárta a világot, több nemzet jó ízlésű cukrászai újragondolták, így ma elérhetőek nagyszerű és értékes receptek gyümölcsökkel, likőrökkel, csokoládéval stb. Bizonyos fajtáit néhány napon belül érdemes fogyasztani, míg mások hetekig is eltarthatóak. Így ajánlom én is figyelmetekbe, mert nagyszerű gasztroajándék és csemege.
Díszdobozban falatnyi kivitelben csókokba dresszírozva, vagy kis kockákra vágva bonbonféleség. Díszítőcsővel virágokat formázva tortákat díszíthetünk, de a virágok csokorba is köthetőek, pálcikán gyerekeknek nyalóka, csokival leöntve négercsók, a forró csokin, vagy lattén olvadó meglepetés. Ezen kívül több további édesség receptben alapanyag... Felsorolni is nehéz mi mindenre jó!


Fő receptünk harmad arányban valódi gyümölcs. Jól színezhető természetes színezékekkel, ha a választott gyümölcs színező ereje nem lenne elég. Ízében markánsabb gyümölcs választásával, például málnával, eperrel, maracujával, ananásszal, otelló, vagy muskotályos szőlővel, homoktövissel kellemes ízt biztosíthatunk, de ízesíthető a természetes aromákban gazdag házi bodzaszörptől kezdve, a kertben szedett mentán át, a fahéj, citrusolaj és vaníliáig, azonban bármelyik változat megbolondítható egy finom erős, aromás likőrrel is. Tovább gazdagíthatjuk aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, aprított dióval, mogyoróval, vagy bevonhatjuk vékony csokoládé réteggel.... Hmmmm....

Igazi csemege, és a hosszabb ideig eltartható gasztroajándékok netovábbja lehet, teret adva a fantáziánknak is.

Oktató: Vargáné Orbán Anikó
Időtartam: 2 nap, napi 8 óra


A jelentkezésnek nincsen előfeltétele. A tapasztalataink alapján könnyen elsajátítható. A habzsák és díszítőcsövek használatával nagyon gyorsan lehet szép virágokat, vagy más tortadekorációt készíteni. Kifejezetten illik gyümölcsös krémekkel töltött süteményekhez, de ajándékdobozokban is jól mutat. A pillecukor főzése és a csövezés külön élmény.




A tanfolyam szükségszerűen 2 napos, a számos alaprecept típusnál szükséges  várakozási idők betartása miatt.

Készítünk:
  • 28 cm átmérőjű csokorba kötött pillecukor virágokat gyümölcsös pillecukorból, többféle ízesítéssel és színezéssel, melyek a boglárka, krizantém, pünkösdirózsa, liliom és orgona levelekkel, valamint oroszcsöves tulipánok (drót és pálcikák nélkül!!!!)
  • pálcikás pillecukor nyalókák többféle formára alakítva,
  • bogyós gyümölcsökkel pillecukor csókok,
  • csokoládés szívecskék és kockák, francia likőrös mályvacukrok
  • többféle bevonatot és színezési lehetőségeket is alkalmazunk.
  • A jegyzet tartalmaz néhány kiegészítő receptet, mint a 
    • a tojásfehérjehab bevonó a pillecukorral díszített tortákra, 
    • pille hab mely nem esik össze, hűtőben 2 hétig is eltartható, felhasználás előtt nem kell újra habosítani. Tejfehérjére érzékenyek részére kellemes kiegészítője a forró italoknak, fagylaltoknak stb., mint tejszínhab helyettesítő,
    • néhány további legendás recept amiben a pillecukor alapanyagként szerepel.



Aktuális, helyszín, szállás,
utazás, étkezés,
programajánló, a környék:















Más krémek és más virágok további tanfolyamokon elsajátíthatóak: 

Készséggel állok rendelkezésedre és várlak sok szeretettel:

Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
tanfolyam szervező


elérhetőség:
+36 70 941 26 13


ITT IS MEGTALÁLSZ: