Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

MENÜ

2014. január 1., szerda

Európa Karácsonyi Süteményei

Két új tanfolyamunkat az ünnepre hangolódás jegyében más-más témára bontottuk. A tanfolyamok önmagukban is ajánlhatóak.  Mindkét tanfolyammal együtt viszont teljesen kerek, a területet jól átfogó rálátásunk, és tudásunk lesz Európa legkedveltebb tradicionális süteményeinek elkészítési praktikáiról.

Sok szeretettel vár az oktató Gaál Zsuzsanna, cukrász
8-10 fő részvételével, 2 nap, napi 8 órában
szint: nem igényel előzetes tudást, gyakorlatot

1. KARÁCSONYI KELT KALÁCSOK, KELT TÉSZTÁK (2 nap) -  Az élesztős kelt tészták készítésének általános praktikáiról részletes, jó alapismereteket szerezhetünk. 

  •  A tanfolyam süteményei: Stollen, Povitica, vagy Potica, Panettone, Karácsonyi Zserbó, Roscon, Courrone, Bejgli és Pozsonyi kifli


2. KARÁCSONYI TORTÁK és APRÓSÜTEMÉNYEK (2 nap) - Európa hagyományos és változatos kedvenceivel ostyától a könnyű felverten át gluténmentes sütemény is.

  • A tanfolyam süteményei: Pschinger torta, vagy Karlsbadi ostya, Gluténmentes olasz mandulatorta, Spekulatius keksz, Turrón, vagy Torrone, Fahéjas csillagok, Norvég karácsonyi almatorta, Svéd csokitorta, Marokanky, Ünnepi mézes krémes szelet, Mince pie


Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:
1. KARÁCSONYI KELT KALÁCSOK, KELT TÉSZTÁK

Előfordult már veled, hogy nem futott fel az élesztő, nem kelt meg a tészta, vagy éppen túl kelt a kalácsod? Mindent a recept szerint készítettél, de mégsem lett az igazi? Van néhány olyan trükk, amiket, ha betartunk, biztosak lehetünk a  sikerben. Nálunk megtanulhatod a „titokat”, hogy magabiztosan tudj nekilátni az élesztős kelt tészták elkészítésének – akár Karácsonykor készítesz ünnepi süteményt, akár egy jó kísérő fogást egy remek hétköznapi ebédhez!


Karácsonykor egész Európában nagy hagyománya van az aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal készült kelt tésztáknak, kalácsoknak. Hozzávalóik régen nehezebben voltak hozzáférhetők, Karácsonykor a jólétet, gazdagságot szimbolizálták velük. Minden tájegységnek megvolt a  maga jellegzetes karácsonyi kalácsa a hozzá fűződő hagyományokkal… 

Most megismerkedhetsz a legkedveltebb karácsonyi kalácsokkal.


Németország - Stollen

Más néven: drezdai karácsonyi kalács, aminek az alapja egy sűrű kelt tészta, ebbe mazsola, kandírozott citrusfélék és marcipán kerül. 

A Stollent hetekkel Karácsony előtt elkészíthetjük, mert magas cukor -, és gyümölcstartalma miatt sokáig eláll, az ízek ez idő alatt elmélyülnek.

A hagyomány szerint a vajjal megkent, porcukorral behintett hengeres Stollen a bepólyázott Kis Jézust jelképezi.Franciaország - Courrone

Ez az illatos gyümölcsös-magos kalács szülöhazája Provance, koronát jelent a neve. A január 6-i Vízkereszt ünnepre készült, akárcsak a spanyol roscon.

A francia változat csodálatos ízeit a baracklekvár és a mandula koronázza meg.Horvátország - Potivica/Potica

A horvát, szlovén régió karácsonyi kalácsa nem csak nagyon finom, hanem mivel rendkívül dekoratív sütemény, joggal válik az ünnepi asztal díszévé. 

Ha helyesen készítjük el, gyönyörű csigás szerkezetet mutat, és a töltelék szinte több benne, mint a tészta… Megmutatjuk, hogyan érheted el ezt Te is otthon, a saját konyhádban!Spanyolország - Roscon

Teljes néven: Roscon de Reyes, azaz a Háromkirályok kalács-koszorúja. 

Spanyolországban nem a Jézuska, hanem január 6-án a Háromkirályok hozzák az ajándékokat.

Január 5-én este a spanyol gyerekek mielőtt aludni mennek, kikészítenek egy pohár tejet és sütit Gáspár, Menyhért és Boldizsár számára, egy pohár vizet pedig a tevéiknek… Reggel ajándékbontás után a család felvágja a roscont, amibe sütés előtt egy szerencsebábut, és egy babszemet rejtettek el. Akinek a bábu jut, aznap a ház királya lesz, akinek a babszem jut, kifizeti (jelképesen) a kalács árát. 

Mi bábu, és babszem nélkül sütjük…Olaszország - Panettone

Ami nekünk, magyaroknak a bejgli, az az olaszoknak az eredetileg Milánóból származó, szakácssapkát formázó panettone. Karácsony előtt a boltokban előre csomagolva is meg lehet venni, de az igazi az otthoni, sok gyümölccsel, citrommal készített puha, rendkívül illatos kalácsféle. Az elkészítése időigényes, de megéri a fáradozást! Akár ajándékba is adható, olyan szép, finom, és tartós kalácsféleség.Anglia - Mince pie

Illatos, fűszeres, alkoholos aszaltgyümölcs lekvárral töltött mini pitécskék a 13. század óta részei az angol ünnepi menüsornak. 

Eredetileg a töltelékbe húst is tettek, aztán a fűszerek, gyümölcsök kiszorították azt, bár egy ideig faggyút tartósítás céljából még megtartották a hozzávalók közt. 

Manapság a modern változat 5-6-féle aszalt és nyers gyümölcsöt, diót tartalmaz. A töltelék akár több héttel a sütés előtt elkészíthető, hűtőszekrényben tárolható, amit felhasználáskor omlós vajastésztába töltenek. Magyarország - Bejgli és pozsonyi kifli

A bejgli gyökerei Közép-Európában kereshetők, egy XIV. századi sziléziai kalácsféléből alakult ki a mai változat. A legerősebb hagyományai Lengyelországban, és érdekes módon hazánkban vannak. Előfordul azonban orosz, olasz, dán és izraeli  is. 

Nálunk hagyományosan dióval és mákkal készítik, újabban gesztenyével, meggyel, vagy aszalt szilvával is töltik.

A pozsonyi kifli egyes források szerint a  bejgli „kicsinyített”, gyermekeknek készült változata volt.

Sokan félnek a bejgli sütéstől, valóban van egy-két dolog, amire érdemes figyelmet fordítani, de ezek ismeretében bárki képes lehet arra, hogy csodálatos csigatöltelékes bejglit tegyen az ünnepi asztalra!
2. KARÁCSONYI TORTÁK és APRÓSÜTEMÉNYEK


A bejgli, hókifli, mézespuszedli mind nagyon finomak, hagyományosan a magyar karácsonyi menü édességei. Érdemes azonban megnézni, milyen finomságokkal kényeztetik az ünnep alkalmával Európa háziasszonyai a családjukat! Sok olyan desszertet is készíthetünk, ami közel áll a magyar ízléshez, mégis egy kis különlegességet varázsolhatunk általuk az ünnepi asztalra.


Ausztria - Spekulatius keksz

Fűszeres, omlós, karamellás keksz, amelynek az eredete a középkorba nyúlik vissza. Anyagában felületén kialakított díszes mintáin Jézus születése, és más Bibliai történetek elevenednek meg olyan módon, hogy az egymás mellé tett kekszek egy vallásos történetet mesélnek el.

A szupermarketekben előre csomagoltan kapható, azonban az otthon készített az igazi!Ausztria - Fahéjas csillagok

Nincs olyan német vagy osztrák család, akinek ne lenne meg a saját fahéjas csillag receptje. Mi most egy extra fahéjas, omlós, gyorsan elkészíthető változatot hozunk. Sokáig eláll, ajándéknak, aprósüteménynek, de akár ünnepi dekorációnak is kitűnő!Spanyol és Olaszország - Turrón, Torrone

A turrón egy tradicionális spanyol édesség, a spanyol Karácsonyok fontos kelléke. Hagyományosan mézből, mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül ez a nugátféle. 

Két típusa ismert: a turrón duro, melyben a masszába a mandulaszemek egyben kerülnek bele, a mandulákat körülvevő nugátréteg kemény és roppanós. A másik változat a turrón blando, ennél őrölt mandulát használnak, a nugátréteg lágyabb és késsel vágható. A turrónt gyakran két ostya közé téve készítik el.

Olasz változata az ostyalapok közé töltött torrone, amelyben a mandula mellett pisztácia és mogyoró is megtalálható.


Norvégia - Karácsonyi almatorta

A norvég almatorta alapja egyszerű, könnyű felvert tészta. Különlegességét az adja, hogy míg a tészta szaftos és puha, a teteje karamellizált és roppanós, amit tökéletesen kiegészít a savanykás alma íze. Karácsonykor 1-2 gombóc vanília fagylalttal fogyasztják.Ausztria és Csehország - Pischinger torta, Karlsbadi ostya

Oscar Pischinger az 1840-es években Bécsben készített töltött ostyalapokat, melyeket csokoládéval vont be. Ezt az eredeti változatot fejlesztette tovább 1898-ba Josef Manner, aki Nápolyból származó mogyoróval dúsította a tölteléket. 1890-ben boltot nyitott a Stephansplatzon, Bécs belvárosában, és indította útjára a nápolyit…

A Monarchia idején, míg az osztrákok a Pischinger tortát és a nápolyit szerették, addig a cseh Karlsbadban (Karlovy Vary) karlsbadi ostya néven vált kedveltté ez az édesség.
Svédország - Svéd csokitorta áfonyaöntettel

Lágy, puha csokitorta a kladdkaka, ami magyar fordításban ragacsos tortát jelent. A sok csokitól, vajtól és kávétól több nap után is puha marad. Porcukorral, vagy áfonya, esetleg ribizli öntettel tálalják az ünnepi asztalon.Csehország - Marokanky

Ez a cseh karácsonyi fonomság szinte falatnyi lapos korongokból áll, ami tele van dióval, kandírozott gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel. Lehet a talpát csokoládéba is mártani, de anélkül is nagyon finom, ekkor még jobban érvényesülnek a gyümölcsök aromái. Igazi különlegesség az ünnepre ínyenceknek!

A tanfolyamokon készült fotók:Várunk sok szeretettel:
Gaál Zsuzsanna oktató
és Vargáné Orbán Anikó szervező