Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2013. december 1., vasárnap

Így készülj fel versenyre

Ha már ezt a bejegyzést olvasod bizonyára megfordult a fejedben, hogy
"MI LENNE, HA ELINDULNÁL EGY ÁLTALAD ISMERT ÉS AZON NAGYOBB JÁRTASSÁGOT SZERZETT TERÜLETEN SZERVEZETT VERSENYEN!" 
Általánosságban azt tudjuk mondani, ha előfordult már, hogy ismerőseid rácsodálkoztak a kezed munkájára feltétlenül érdemes! Egy-egy ilyen rendezvényen az első helyeket megszerezni jellemzően a profik, a hivatásszerűen űzők, vagy a versenyzés megszállottjai szoktak ugyan, de mint még a sportban is, sok esetben nem feltétlenül a kizárólagos győzelem a cél. A rendezvényeken megjelenni elsődleges a kihívás, és a legnagyobb eredménye a minősítéstől függetlenül a saját fejlődésünk előmozdítása. Ha arra különös okunk van, mint egy versenyre való nevezés, akkor készek vagyunk kihozni magunkból a legjobbat, és azon túl kicsivel még többet is. A meglévő gyakorlatunkkal könnyedén kivitelezhetőnél a léc magasabbra tétele, a komfort zónából való kilépés feltétlenül meghozza az eredményét. Maga az öröm, hogy sokkal többre és szebbre vagyunk képesek csak döntés kérdése, és mindenki számára elérhető karnyújtásnyi távolságban - esetleg ha még bevállalósabbak vagyunk - egy lendületnyi szökkenésre van csupán.
S milyen jó kiszakadni a hétköznapokból, valóra váltani egy szeletkét az álmainkból. Így lesz az ábrándokból valóság.

A saját megtapasztalás bizonyságából indíttatva és s
ok szeretettel bátorítalak benneteket, hogy legalább időnként kedvezzetek magatoknak és alkossatok nagyobbat, mint gondolnátok (gondolnák), hogy képesek vagytok rá. Jutalmatok lesz az öröm, a felvillanyozódás, a lendület, azon túl, hogy vállalásotok kivitelezése közben milyen sokat fejlődtök majd! Mindezek az élmények hosszú ideig még elkísérnek az esemény után is és meríthettek, töltődhettek belőlük.
Ezen kívül egy ilyen verseny rendezvény mindig remek lehetőség az inspirációra, mind a találkozás a terület más alkotóival és a korábbi tanfolyamok csoporttársaival, valamint a versenymunkák megtekintése egyaránt.


A FELKÉSZÜLÉS
Szeretnék néhány tanácsot adni, ami iránymutatással még jobb eséllyel tudjátok elindítani a kiállítási munkáitokat.
  • Kezd a jó inspiráció forrás megtalálásával. Akkor fogsz kitűnni a tömegből, ha más a gondolatod járása mint a többieké. A legérdekesebb ötleteket más területekről szerezheted, mint például az épületek, kerámiák, bútorok, szobrok...., persze, ha autentikus, hagyományos mézeskaláccsal indulsz, akkor fontold meg jól, mit mivel vegyítesz, mert a irányzatok keverése stílustalanná és értékelhetetlenné tesz.
  • Újszerűség. Mindig az az érdekes, ha olyat mutatsz, ami még azelőtt abban a formában, azzal a díszítéssel, olyan kombinációban, azokban a színekben stb... még nem volt látható.
  • Előzőből fakadóan egyedinek kell lenni. Nem tűrhető meg egy versenyen, kiváltképp olyan munka, ami másolata egy korábbinak, főleg, ha az más mézeskalácsos alkotó eredeti ötlete.
  • Saját munkát tovább fejleszteni nagyon szép kihívás, és lehetőség arra, hogy a saját stílusodat tovább finomítsd.
  • Tárgymásolat készítése mézeskalácsból lehetséges és nagy technikai kihívást is jelenthet. Ha kreatívan mézeskalácsos módra díszíted, akkor igazi különlegesség lehet.
  • Részleteiben is legyen látványos, vagyis legyen rajta néznivaló bőven, ne csak egy pár másodperces rácsodálkozást váltson ki az összhatás.
  • Monumentális legyen, legalábbis néhány kategóriában feltétlenül ajánlható. Fontos egy verseny esetén, a versenydarab mérete is. A feltételezhetően sok munka és időráfordítás - főleg ha az szép is - mindig lenyűgöző. 
  • Ha versenyre nevezel ne sajnáld az időt a tervezésre, annak finomítására és hagyj időt bőven az elkészítésre, még a kisebb versenytárgyak és kisebb elemekből álló kollekciók esetén is. Érhetnek közben technikai nehézségek és új, nagyszerűbb ötletek is beüthetnek a készítés közben.
  • Harmónia. sok alkotó ott rontja el, hogy mindent bele akar zsúfolni egy munkába, illetve kollekcióba. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy egy nagy egyveleg lesz a munkánk, ami lehet technikailag komoly feladat, de élvezhetetlenül távol álló az érzékeny és finom művészettől.
  • Az emberek általában szeretik, ami színes, gazdag. Érdemes több technikát (glazúr csipke, térhatású díszítés, díszítőcsöves virágok) belekombinálni a kollekcióba vagy munkába, nem figyelmen kívül hagyva az előző pont tanácsit.
  • Tervezéskor rajzolj, képzeld el előre, finomítsd a részleteket, és hagyd el a sallangokat. 
  • Végül elsődleges lesz az összhatás. Ez az, ami felkelti a figyelmet és érdekelté teszi a nézőt, de a zsűrit is, hogy elidőzzön a részleteken.


Nincsenek konkrét szabályok, lehet akár népművészeti, akár újszerű, vagy egyedi stílusú. Emocionálisan a méretekkel, színekkel, technikával, kifinomultsággal, bővebben a fent felsoroltakkal lehet hatást elérni.
A kiállításodhoz vigyél dekorációt, selyemszövetet, gyöngycukrot, vagy népi terítőt, terméseket, egyéb kiegészítőket. A látványt és hatást alapvetően befolyásolja a körítés is.
Minden felsorolt tanácson túl és azon belül fontos az ízlésesség, az arányok és az összeillőség szem előtt tartása. Mert bizony mindennek ellenére a kevesebb néha több.
Remélem az itt-ott ellentmondásosnak tűnő javaslatokból azért körvonalazódik hogyan és mivel érdemes egy versenyre készülni. Viszont konkrétabb javaslatokat senkinek nem szeretnék adni, fő az önmegvalósítás, a saját egyedi ötletek megvalósítása, az egyéniség, ahogy erre presszionállak is benneteket az Ékes-Édes Stúdió minden mézeskalács sütő és díszítő tanfolyamán is! 


Szeretettel várlak benneteket az Ékes-Édes Stúdió minden munkatársa nevében is a versenyen! Találkozzunk a IV. Haller kupán és a MÉZESKALÁCS VERSENYEN! Mindenkinek sok sikert kívánok!



Vargáné Orbán Anikó






Megrendezésre kerül 2020. március 29-én, Mosonmagyaróváron
a IV. HALLER GASZTRO KUPA és VENDÉGLÁTÓIPARI FÓRUM (2020. március 28-29.) keretén belül, amelynek további kísérő rendezvényei a KIÁLLÍTÁS, BEMUTATÓK, CUKORSHOW, EXTRÉM TORTA VERSENY, CUKORVIRÁG VERSENY és az ÉKES-ÉDES STÚDIÓ KIÁLLÍTÁSA és BEMUTATÓI....
ÉKES-ÉDES STÚDIÓ TANFOLYAMAIRA a rendezvényre látogatói és természetesen résztvevői részére.